Resurse 3 - Word, prietenul studentului
M-am gândit să vă povestesc despre programul în care am fost scrisă. Desigur, MS Word nu este o noutate sau un mister pentru nimeni, dar am zis că există o şansă ca unii dintre voi să nu îi cunoască toate cotloanele care au contribuit la forma mea finală.
În primul rând - pregătiţi-vă documentul încă de la început. E simplu să faceţi anumite setări de formă din start şi să economisiţi timp şi stres când veţi fi pe ultima sută de metri.
Limba română
Selectaţi tot documentul şi din Tools > Language > Select Language: alegeţi limba română şi checkuiţi căsuţa de "Do not check spelling or grammar". Vă va evita autocorrect-urile alea stresante care-ţi capitalizează i-urile, iţi înlocuiesc "comunicate" cu "communicate" si alte cele.
Învăţaţi-vă să scrieţi direct cu diacritice. Chiar dacă nu sunteţi obişnuiţi, vă va veni mai firesc să scrieţi aşa după câteva pagini şi vă va evita munca imposibilă de a pune diacriticele la sfârşit.
Header / footer
Nu e obligatoriu, dar e frumos şi face impresie bună. Intraţi în View > Header and footer. Eu am în header titlul cu o linie dedesubt şi în footer numărul paginii (obligatoriu şi pentru lucrările voastre).
Magia meniului "Outlining"
Aveţi structura scrisă în document. Băgaţi nişte text "manechin" după fiecare titlu sau subtitlu (ceva gen Lorem ipsum), în locurile unde urmează să vă scrieţi conţinutul.
Pasul 1: Din meniul View > Document Map, activati harta documentului. În principiu, în primă fază, o să vă apară o chestie gri în stânga documentului.
Pasul 2: Tot din View > Toolbars > Outlining, bifaţi pentru a activa meniul, o să vă apară o bară în plus sub cea clasică de formatare.
Pasul 3: Selectaţi pe rând fiecare titlu de nivel 1 (titlurile capitolelor mari) şi alegeţi din bara de Outlining "Level 1" pentru fiecare. Reluaţi operaţiunea selectând "Level 2" pentru fiecare sub titlu, şi "Level 3" pentru sub-sub titluri. Pentru a vă asigura că nu există greşeli, selectaţi şi textul scris la mişto şi alegeţi "Body text" din aceeaşi bara.
Pe măsură ce parcurgeţi aceşti paşi, veţi vedea toate titlurile şi sub titlurile aparând în Document Map.
De ce faceţi toate astea? Pentru că numai aşa va putea Word-ul să introducă automat cuprinsul, fără să vă mai stresaţi voi să băgaţi numerele paginilor de mână.
Cuprinsul
Puneţi cursorul la începutul documentului, după pagina de titlu, acolo unde urmează să apară cuprinsul. Din meniul Insert > Reference > Index and Tables, vă va apărea o căsuţă în care alegeţi bara "Table of Contents", selectaţi numărul de niveluri care vreţi să apară în cuprins (la mine au fost 3) şi de-bifaţi căsuţa cu hyperlinks.
Voila! Cuprins ca prin magie. Când terminaţi de scris, întoarceţi-vă la cuprins, daţi click dreapta pe el şi alegeţi "Update Field", ceea ce va actualiza numerele paginilor.
Eu nu mi-am imaginat nicio clipă că aş fi putut fi redactată altfel decât aşa, dar S. mi-a spus că sunt unele lucrări (bietele!) care sunt scrise "brut" şi că bieţii studenţi se chinuie cu formatarea după ce termină de compus. Nu vreau să-mi închipui cât de greu le e fără toate jucăriile din Word...
Nu ezitaţi să mă întrebaţi dacă aveţi întrebări sau comentarii legate de folosirea la maximum a Word-ului, sau dacă am uitat eu să menţionez ceva important.