Bibliografia şi subsolul
Mi-a zis S. că au intrat câţiva oameni aici căutând să afle cum se scrie bibliografia unei lucrări de licenţă.
În primul rând trebuie să ştiţi că există mai multe norme posibile şi că depinde de îndrumătorii voştri cum trebuie să arate bibliografia, notele de subsol sau numerotarea figurilor. Nu faceţi ca S., întrebaţi-vă profesorul coordonator din timp care sunt normele pe care le vrea. S. de exemplu ştia că e corect ca o lucrare citată să fie sub forma Autor-Titlu-Oraş-Editură-An, dar profesorul i-a cerut ca oraşul să fie după editură... şi tot aşa. Eu vă povestesc cum arăt eu, dar nu o luaţi ca literă de lege.
BIBLIOGRAFIE
Instrumente (adică dicţionare şi enciclopedii)
1. ***, Titlu, Ediţie, Editură, Oraş, an.
2. ... etc.
Lucrări consultate (adică articole, cărţi etc.)
1. NUME AUTOR, Prenume autor, Titlu, Editura, Oraş, an.
2. ... etc.
Site-uri consultate
1. www.site.com - Scurtă descriere
2. ... etc.
Eu am avut 3 instrumente, 29 de lucrări şi 11 site-uri şi a fost ok.
Ce e important de ştiut:
- la instrumente sau lucrări, dacă sunt mulţi autori şi nu e precizat un coordonator puneţi "***" în loc de nume; dacă în schimb sunt specificaţi unul sau mai mulţi coordonatori, puneţi numele şi prenumele şi "(coord.)" după
- alfabetizaţi toate listele
- listele să fie numerotate, nu cu bullets
- puneţi punct la sfârşitul fiecărui rând
- aveţi grijă ce lucrări sau site-uri puneţi în bibliografie... wikipedia e ok - blogul colegului de bancă nu, cărţi de specialitate din seriile Polirom sunt ok - cărţile anonimilor de la o editură din Turceni nu etc.
Prenume Nume autor, Titlu, Editura, Oraş, An, p.X.
Nu uitaţi şi aici să puneţi punct după trimitere.
Prescurtările cele mai folosite pentru notele de subsol sunt:
- p. - pagină
- pp. - mai multe pagini
- Idem - aceeaşi lucrare
- Ibidem - acelaşi autor, aceeaşi lucrare
- Apud - după (de exemplu, ziceţi ceva de Maslow, dar nu l-aţi citit pe el, ci aţi citit despre el la Niculau: scrieţi Apud autor, lucrare, editură etc.)
28 comments:
Salutare S...eu sunt un AltAnonim care face o lucrare de licenta a carui subiect se intersecteaza cu al tau...mai exact...pe partea de team-building...rugamintea mea este daca imi poti da si mie o bibliografie axata pe problema "Team-building-ului" si ceva sfaturi daca se poate....
Mulztam frumos pentru timpul pe care ti l-am rapit si multzam si pentru faptul ca acest blog m-a facut sa mai ies din brambureala startului unei licente...
O zi faina...
Salutare AA :) Multumesc de feedback, ma bucur ca putinul pe care lucrarea mea a reusit sa-l scrie te-a ajutat. Mai sunt in plan niste tips & tricks, chiar daca Lucrarea e incheiata si luata, asa ca ramai pe frecventa :)
Pentru a raspunde intrebarilor tale si a-ti pastra anonimatul, te rog sa-mi dai un mail la pensee punct lutza a-rond gmail punct com si iti voi raspunde cu ce voi putea.
Spor si succes!
gata ti-am trimis un mail...oricum trag o fuga azi si pe la bcu...sper sa gasesc ceva...
multzam frumos....
Am primit si raspuns.
Cu placere!
Daca la notele de subsol apare APUD... cum se scrie la bibliografie? trebuie scris doar autorul care apare dupa APUD sau exact cum apare la note ...
merci
salut anonim, scuze de intarziere, am fost plecata.
in bibliografie apare doar autorul si cartea de dupa apud.
bafta! :)
hahahhaha nu stiu daca mai e functional blogul asta dar e prea tare chestia asta:)) cica wikipedia e ok ca sursa:))la ce facultate de un leu jumate din vintu de jos e ok ca la lucrarea de licenta sa citezi wikipedia?=))))))
La SNSPA - Comunicare si PR, Bucurestiul de sus.
Dar ştii că wikipedia poate fi modificată de oricine, nu?
Mă rog, oricine are un cont şi o conexiune la Internet...
DE ASTA e nevoie de atenţie maximă la citarea unor surse de pe Internet!
Un doctorand la Iaşi-ul de mijloc :)
Da, știu :) Asta nu înseamnă că nu poți verifica nivelul de "profunzime" al articolelor și că nu poți trece informațiile prin propriul filtru critic :)
Am vrut să scriu un post despre selectarea și verificarea surselor internet, dar n-am mai avut timp :) Dacă te bagi tu să-l scrii, îl public cu plăcere și mulțumiri :)
Eu nu stiu la ce SNSPA, Comunicare si PR ai auzit tu asta, dar mie cu siguranta mi s-a zis la fiecare curs, la fiecare seminar ca nu are ce sa apara wikipedia ca sursa. Macar nu induce lumea in eroare. Faci reclama proasta facultatii.
Ioana, eu am luat licenta cu 10 si am avut wikipedia in bibliografie, alaturi de celelalte surse. Punct :)
Facultatea asta e inainte de orice o institutie de produs bani. Nu te lasa surprinsa de discordante intre ce li se spune studentilor din generatii diferite, studentilor de la zi vs. celor de la ID, etc.
Chill :) Bafta!
Well, eu am terminat anul trecut Facultatea de Litere si una dintre colege a avut citate de pe wikipedia si din acest motiv nu a intrat in licenta. Mie mi se pare corect. De altfel fiecare lucrare a fost verificata ca sa nu aiba surse necitate sau sa fie copiata. :) deci grija!
...,,al cărei subiect''
...Despre mitul zi-id va pot spune ca am discutat cu studenti de la id probleme complexe referitoare la brand si publicitate despre care cei de la zi nu aveau idee.Iar la restante s-a dat subiect unic ambelor sectiuni(zi-id)in aceeasi sala,in acelasi timp.Cei de la id au fost mult mai bine pregatiti.
Conteaza ce ai in cap si cat de bine te pregatesti mai mult decat forma de invatamant pe care o urmezi...de ex: Eminescu afost autodidact si multi altii
...daca informatia este corecta ,nu vad de ce nu se poate cita Wikipedia?Sa zicem ca ai o informatie despre care stii ca e corecta si vrei sa o citezi dar nu ai o lucrare ,autor ,editura etc.
E mai comod sa citezi Wiki sau sa dai hyperlink-uri la notele de subsol....e o cale spre progres...sau e musai sa colinzi prin biblioteci??
Wikipedia e un mijloc usor de accesat.A cita surse dificil de verificat e un impediment.
Buna:). Am si eu o intrebare, la care pana acum nu a stiut sa-mi raspunda nimeni. La bibliografie pun prima data doar cartile in ordine alfabetica,nu? si apoi scriu Tratatele, Conventiile Regulementele UE? in continuarea bibliografiei sau fac alta pagina pentru tratate? si la sfarsit de tot link-urile,nu?
Mersi frumos.
Răspuns primit de la un prof de la SNSPA - întâi cărțile în ordine alfabetică apoi tratatele. Poți face o secțiune separată pentru tratate, nu e obligatoriu, dar e o convenție general acceptată.
Baftă!
Buna
Am si eu o nelamurire si se pare ca nimeni nu stie sa-mi raspunda :( spre exemplu: 1. o anume carte citata 2. o carte diferita citata 3. aceasi carte ca la 1 . Cum anume ar trebui sa scriu acel Ibidem astfel incat sa se inteleaga la ce ma refer? Sau Ibidem se trece doar consecutiv cartii pe care o citezi? heeeeelp :)
Ibidem - doar atunci când ai la 3 aceeași lucrare ca la 2. Dacă la 3 e aceeași ca la 1 scrii numele autorului și Idem, +/- numărul paginii dacă e diferit de cel de la 1.
Baftă!
Daca iau materiale dintr-un curs in care nu sunt precizati autori, an etc ce trec la note de subsol? bibliografie?
Va rog ajutati-ma si pe mine :)
Daca prin materiale te referi la citate, cauti sursa citatului pe net pentru a regasi lucrarea, editura, anul etc. N-as recomanda sa folosesti citate daca nu le stii autorii. Cred ca si profesorii apreciaza sa fie mai putine, dar bine intelese si bine legate de lucrare decat mai multe scose din context :)
hai sa fim seriosi tehnologia arata ca nu e nevoie sa stai sa citesti carti la biblioteca ci pur si simplu sa intri pe internet si sa gasesti biblioteci virtuale de pe site uri si in plus ganditiva cati copaci sunt salvati pt. a face miliarde de carti si manuale,reviste,ziare etc.asta inseamna cu adevarat evolutia, dar se pare ca multi profesori sunt uitati de timp si nu incearca sa se adapteze noilor sisteme si cerinte pt. a face viata mai usoara elevilor si studentilor.
am si eu o intrebare, am 2 note de subsol citate de autorul x de la alt autor, adica notele sale. am pus apud la prima cu autor , carte, etc, la a doua dupa apud scriu idem sau cartea si autorul din nou?
Daca o infomatie de pe wikipedia este intr-adevar verificata, va avea ea insasi note de subsol si bibliografie, asa ca poti cita direct din bibliografia paginii respective, nu?
Post a Comment