Thursday, April 12, 2007

Tips & Tricks 1

Am văzut azi că a ajuns cineva aici căutând pe google „planul unei lucrări de licenţă”. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu zic că planul vine pe bucăţi. În primă instanţă trebuie să vă hotărâţi dacă vreţi să faceţi o lucrare teoretică sau una practică. Eu făcând parte din a doua categorie, nu prea ştiu cu ce se mănâncă prima. Dar pot să vă spun în două vorbe cum a fost gândit planul meu:

Varianta 1 – la mintea cocoşului.
1. Teorie
2. Practică (studiu)
3. Concluziile studiului

Varianta 2 – la mintea oricăriu student „umanist” care a trecut prin cursurile domnului Profesor Chelcea* (dacă vă apropiaţi de o lucrare de licenţă în domeniul ştiinţelor socioumane şi n-aţi auzit de el, apucaţi-vă de medicină sau politehnică!).
Ipoteza [orice studiu porneşte de la o ipoteză; S. a bazat-o pe experienţa ei în piaţa de training şi în domeniul comunicării; urmează să vedem dacă eu voi confirma sau infirma ipoteza cu pricina - oricum, cel mai simplu e s
ă porniţi de la ceva cunoscut sau apropiat vouă]
1. Teorie** – Ce e comunicarea internă? Ce e team building-ul? Care e legătura dintre ele, respectiv cum poate team building-ul afecta comunicarea internă?
2. Practică*** – Sondaj prin chestionar şi interviu (chestionare şi interviuri dezvoltate diferit pentru manageri, pentru angajaţi şi pentru specialişti în HR) şi centralizarea rezultatelor obţinute.
3. Concluzii**** – interpretarea rezultatelor şi legătura dintre ele şi teorie.

Varianta 3 – surpriză! :)

* Fie că faceţi o lucrare teoretică sau practică, it’s a must să citiţi Metodologia elaborării unei lucrări ştiinţifice (Editura Comunicare.ro – dacă sunteţi studenţi la SNSPA, ar trebui să aveţi acces la ea pe net). S. a detestat 90% din cursurile pe care le-a citit în aproape 7 ani de facultate, dar e fan Chelcea.

** Sfatul nostru e să nu vă lăsaţi descurajaţi de volumul de informaţii. Fiţi selectivi şi alegeţi chestiile relevante pentru ipoteză. Dacă ipoteza e că team building-ul ajută la problemele de comunicare internă, nu vă apucaţi să citiţi materiale despre tipuri de team building-uri sau genul de exerciţii folosite în t.b. – dar e important să citiţi despre ce e aia t.b. şi în ce fel afectează comunicarea din firmă.

*** Dacă vă hotărâţi şi voi să faceţi studiu, atunci e musai să citiţi Metode şi tehnici de cercetare sociologică (sau MTCS pentru apropiaţi :P) ale aceluiaşi domn Profesor Chelcea. Nu vă panicaţi de titlu sau de grosime. E ca un fel de manual de utilizare al instrumentelor de cercetare, foarte util pentru a alege bine instrumentele pe care le folosiţi şi pentru a le aplica cu succes - chestionarul şi interviul sunt cele mai bune instrumente în cazul nostru, dar poate că la voi merge mai bine un focus grup, sau analiza conţinutului sau mai ştiu eu ce...

**** Mi-e greu să vă zic prea multe aici, pentru că încă habar n-am ce concluzii o să-mi tragă S., ca să zic aşa... Tot ce vreau eu de la ea este să fie sinceră, directă şi să nu se formalizeze. Se pare că profesorilor le place când studentul are opinii proprii şi ştie să şi le ilustreze şi susţină. Oricum, S. m-a asigurat că nu are nici o problemă dacă i se infirmă ipoteza şi că va scrie concluziile cu la fel de mult drag ca în cazul în care i s-ar confirma.


Sper că umila mea părere de lucrare în devenire v-a fost utilă într-un fel sau altul. O să mai urmeze post-uri din astea pe măsură ce avansează S. cu treaba. La ritmul în care a pornit sunt foarte optimistă că o să mă termine la timp!

6 comments:

Anonymous said...

Draga Lucrare a lui S...o admir sincer pe S. Eu ma chinuiesc de 1000 de zile sa-mi fac un teanc(Doamne, numai unu'???) si sa am o ordine in cap. Dar, vai, nu reusesc niciodata- cand ajung seara acasa de la birou, numai de citit despre istoria Balcanilor in toate cele(aka tema mea)nu-mi arde. Pana ies din impas, citesc povestea ta si imi promit(iarasi, la fel de solemn ca si ieri, cu acelasi entuziasm raportat total aiurea la timp, gen: in 2 ore se citeste aia, se scrie asa...deci ce poate sa iasa?)sa-mi vin in simtiri.

anonimul obsedat de absenta propriei licentze

Licenţa said...

Draga anonimule,

Cred ca S. e atat de entuziasta si constiincioasa pentru ca ii place foarte mult de mine... poate daca incerci sa gasesti macar cateva motive pentru care Balcanii sunt interesanti te va ajuta. Eu te sfatuiesc sa pui intai pe hartie ce ai de facut, dupa care sa vezi cat timp mai ai si in functie de asta sa mai adaptezi lista de 'ce ai de facut' :)

Mult succes cu lucrarea si multumesc pentru comentariu!

Lucrarea

Mi-e groaza said...

eu am o mica gugatica problema...am facut un plan de licenta detaliat, cam ce se intampla in fiecare capitol si cartile pe care vreau sa le introduc, inclusiv din punct de vedere artistic si traditional etc, tema mea este pe literatura. in fine...dupa ce am avut o zi la dispozitie sa o scriu, dupa o luna o citeste profa si zice ca nu este planul deloc detaliat si ca s-ar putea sa ma lase de tot daca nu vin cu un plan mai bun. am cautat pe google cum se scrie un plan de licenta si exemple, exemple nu prea am gasit...profa mea este foaaaaaarte pretentioasa si alta nu am pentru tema asta ca e o tema grea si profesorii mei nu stiu literatura, ei stiu gramatica si comunicare etc. Ce fac??? poti pune planul tau de licenta pe blog sau un exemplu? ceva?? multumesc anticipat!!!

Licența said...

Salutare!

Scrie-i te rog lui S. pe mail la pensee.lutza [at] gmail.com si trimite-i planul tau ca sa arunce un ochi pe el si sa inteleaga despre ce e vorba. O sa-ti raspunda repede. Nu poate sa posteze planul meu aici, pentru ca plagiatul e in floare si nu vrea sa-i fiu rapita :)

Lucrarea.

Anonymous said...

Are cineva o lucrare de licenta pe tema balcanilor? Daca da, va rog lasati-mi un numar de contact.Multumesc anticipat!

Anonymous said...

Buna! Am tema de licenta despre Vlad Tepes, mai exact politica interna in timpul domniei sale, daca a avut cineva o licenta asemanatoare, sa ma ajute daca se poate! Sunt in criza de timp!